Receptek

Csülök sörben sütve


Történet:
Nálunk a csülök többféle formában is nagy népszerűségnek örvend. Sütni akkor szoktuk, ha többen jönnek hozzánk vendégségbe, mert ha kettőnknek készülne, 1 hétig csak ezt ennénk, olyan szép adag lesz belőle. Már sokszor aratott osztatlan sikert, a ropogósra sült bőrös részekért pedig rendszerint durva harc folyik a fazék fölött. Családi, baráti vacsikhoz tökéletes kaja! Sokáig készül, de érdemes kivárni, mert ritkán eszünk ennyire csodás, szaftos finomságot!



Hozzávalók (6 főre):
  • 1 szép nagy darab hátsó csülök
  • 1 kis darab füstölt csülök (kb. 1/4-ed kg)
  • 1,5 üveg sör
  • 2 fej fokhagyma
  • sok-sok só
  • bors
  • 2 rozmaring ág
  • 4-5 kisebb szál sárgarépa
  • 2-3 kisebb darab zsenge cékla

Elkészítés:
  1. A sütés előtti napon gondoskodunk a hús bepácolásáról. Ehhez első lépésben beirdaljuk a csülök bőrét keresztbe, aztán erre merőleges irányba is a tetején és az alján is. Éles kést használjunk, és vegyük elő legjobbik izomerőnket. Elég csak a bőr felszínét beirdalni, az alsóbb, bőr alatti zsíros réteget hagyjuk egyben.
  2. Ezután a sóval (jó két marék simán mehet rá, nem kell finomkodni) jól bedörzsöljük a csülkünk minden oldalát a bőrös és a húsos részeknél is. Ahol bőrös részünk van, a beirdalások mélyedéseibe is nyugodtan mehet bőven. Borsot is teszünk rá, de ebből nem kell ilyen brutális mennyiség, csak meghintjük vele. Én őrölt tarkaborsot szoktam használni.
  3. Keresünk egy jó nagy tálat, amiben el fog férni a csülkünk, és beletesszük. Egy szép nagy fej fokhagymát késsel úgy, ahogy van, félbe vágunk, és a csülök mellé tesszük. Ezután mellé öntjük az egyik üveg sörünket. Ne ráöntsük, ne mossa le róla a sót, csak szépen mellé. Ha nem lepi el legalább háromnegyedig a csülkünket az így összehozott páclé, akkor még egy kis sima, hideg csapvizet öntünk hozzá addig, míg a páclé a csülök legalább háromnegyedéig nem ér.
  4. Lefedjük az egészet, és legalább 24 órára a hűtőbe tesszük, hogy a hús magába szívja a finom sós, sörös levet és a fokhagyma finom ízét.
  5. Másnap következik a sütés. Kiszemeljük az edényt, amiben sütni fogjuk a csülköt. Én fedeles vaslábasban szoktam, de jó hozzá cseréptál vagy sima jénai tál is. A lényeg, hogy jól bírja a hőt, és legyen teteje is! A pácléből kiemeljük a csülkünket, és beletesszük a sütőtálba.
  6. Még egy kis sót szórunk a húsra, és még egyszer megborsozzuk.
  7. Most jön a második fej fokhagyma, ezt az elsőhöz hasonlóan késsel félbevágjuk, és szőröstül-bőröstül a hús mellé tesszük a sütő edénybe. Ez után a pácléből 3-4 evőkanálnyit a hús alá teszünk, annyi kell, hogy kb. három ujjnyi főzőlevünk legyen a hús alatt. Ennek a gőzében fog megfőni a husink. Mehet bele még 2 rozmaing ág is, aztán lefedjük, és 220 fokos sütőbe tesszük fél órára.
  8. Fél óra elteltével kivesszük egy pillanatra a sütőből az edényünket, és lecsavarjuk 150 fokra a hőmérsékletet. A hús mellé beteszünk kb. 4 kisebb szál sárgarépát és 2 kisebb darab céklát (mindet egészben!). A céklát véletlenül se vágjuk el, mert kiengedi a színét, és minden vörös lesz. A kis darab füstölt csülkünket kétujjnyi darabokra vágjuk, és ezt is hús mellé tesszük. Ez ad neki egy kis extra füstös ízt, de ha épp nincs otthon, nem tragédia, ha kihagyjuk bőle.
  9. Ismét rátesszük az edényünkre a fedőt, és visszaküldjük a sütőbe. Itt 150 fokon 3 órát fog eltölteni. Ez alatt lassan és biztosan omlósra sül, nincs vele teendőnk, de itt még koránt sincs vége a mesének.
  10. Ha eltelt a 3 óra, levesszük a fedőt, az edényünkből kikanalazzuk a maradék főzőlevet, hogy max 1 ujjnyi maradjon az edény alján, aztán felcsavarjuk a sütő hőmérsékletét 190 fokra, és visszaküldjük még egy fél-háromnegyed órára a sütőbe a csülköt. Ekkor már fedő nélkül sül, mert azt szeretnénk, hogy a bőre ropogósra piruljon. Ehhez ebben a sütési fázisban legalább 3-4-szer löttyintsük meg a csülök tetejét, főleg a bőrét sörrel. Elég összesen kb. egy fél üvegnyi sör, a másik felét jobb híján megisszuk, hiszen kiönteni mégsem illene! :)
  11. Ha szép ropogósra pirult a bőre, akkor kész, tálalhatjuk a finomságot! Én krumplipürét szoktam készíteni mellé, és jól megesszük a mellette sült fincsi zöldségeket is




Szederhab


Történet:
A férjem szüleitől kaptunk szedret, ami a kertjükben termett! Valamit kellett vele kezdenem. És már napok óta vágytam valami finom édességre. A hűtőben találtam egy türelmes tejszínt, így hopp, kész is lett a szuper szederhab.


 




Hozzávalók (2 főre):
  • 1 jó nagy marék szeder
  • 2 dl habtejszín
  • kb 2 evőkanál méz

Elkészítés:
  1. A szeder felét szűrőn lepaszírozzuk, hogy kinyerjük belőle a finom zamatú aromás ízű gyümölcslevet!
  2. A tejszínhez adjuk hozzá a mézet, és addig verjük, míg hab nem lesz belőle. Vigyázat, ne verjük tovább, mert különben vajjá alakul! Mindig hideg tejszínnel dolgozzunk, az könnyebben verődik fel.
  3. A szederlevet óvatosan a habba forgatjuk, csak épphogy elkeveredjen, amitől csodás márványos lila színt kap. Beletesszük a maradék egész szemű gyümölcsöket is, és kész is!

 

 

Tök karikák fűszeres paradicsommal töltve


Történet:
Tök szezon van. A piac tele zsenge termésekkel. A tök ilyenkor finom, és nem mellesleg párszázas alapanyag. Szuper! Itt az ideje csodás finomságokat készíteni belőle. Mivel a lakáskert rogyásig tele paradicsommal, ezért ezúttal ezt is belevettem a hozzávalók közé.
Mivel a tök magába szívja a mellete sülő összes finomság ízét és zamatát, így a cél az volt, hogy jól megpakoljam jobbnál jobb holmikkal.
Egy főzőműsorban láttam egy ehhez hasonló receptet, de mivel arra pontosan nem emlékeztem, így megalkottam a saját verziómat. Csodás, egyszerű, zöldséges vacsi lett a vége!



Hozzávalók (2 főre):
  • 1 db kisebb tök
  • kb 5 db közepes paradicsom
  • 2 szép kakukkfű ág
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 g fetasajt
  • kevés olívaolaj
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:
  1. A tök két végét levágjuk, és meghámozzuk. Kb kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és a magvas belső részét eltávolítjuk, hogy csak a tök karikák maradjanak.
  2. Egy kisebb tepsibe kevés olívaolajat löttyintünk, és beletesszük a tök karikákat.
  3. A paradicsomokat megmossuk, és nyolcadba vágjuk őket, majd mehetnek a tök karikák belsejébe.
  4. A kakukkfű ágakról letépkedjük a leveleket, és a paradicsomokra szórjuk.
  5. A fokhagyma gerezdeket megpucoljuk, és vékony szeletekben a paradicsomokra vagdossuk.
  6. Még egy kis olívaolajjal meglocsoljuk az összeállítást, sózzuk, borsozzuk, alufóliával lefedjük, és mehet a 180 fokos előmelegített sütőbe.
  7. Addig sütjük, míg a tök épphogy elkezd megpuhulni. Ez a tök zsengeségén is múlik, de kb 20 perc.
  8. Ez után kivesszük a tepsit a sütőből, eltávolítjuk róla az alufóliát, és a fetasajtot darabokban rámorzsoljuk a paradicsom kupacok tetejére. A sütőt grill fokozatba kapcsoljuk, és mehet vissza a tepsi még kb 10 percre, hogy a sajt klasszul rápiruljon a hívogatóan illatos paradicsommal töltött tök karikák tetejére. Kész is az ínyenc zöldségvacsi! Egy szelet rozskenyérrel, amivel kitörölgethetjük a zamatos szaftot, tökéletes!



Friss tökfőzelék



Történet:
Már említettem, hogy főzelékrajongó vagyok. A menzán készült főzelékek persze ennek az ízlésemnek nem kedveztek. Azóta főzeléknek csak az erre igazán méltó dolgokat vagyok hajlandó nevezni. Hiszek abban, hogy a jó főzeléknek nem lehet ellenállni.
Ez az étel újabb csoda a főzelékimádóknak, tökszezonban!



Hozzávalók (2 főre):
  • 1 kisebb tök
  • 1 csokor kapor
  • kevés olívaolaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kis pohár tejföl (150 g)
  • frissen őrölt bors
  • őrölt pirospaprika ízlés szerint

Elkészítés:
  1. A tök két végét levágjuk, és meghámozzuk a zöldséget. Félbevágjuk, és a magvas belső, szivacsos részét kikapargatjuk egy kanállal.
  2. A tökdarabokat a reszelő nagyobb lukú részén egy fazékba reszeljük.
  3. Kevés olívaolajon picit megdinszteljük a lereszelt tököt. Sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint aprított kaprot adunk hozzá. Én keveset szoktam, hogy ne nyomja el a tök ízét.
  4. Mikor a tök kissé összeesett, és kellően megfőtt, hozzáadjuk a lisztet. Ízlés szerint mehet hozzá a paprika. Én fehéren szeretem, de akadnak, akik másképp csípik, paprikásan. Ez esetben kb egy teáskanál elegendő.
  5. Hozzáadjuk a tejfölt is, és még egyet rottyantunk rajta.
  6. Feltétnek egyszerű, fűszeres kolbászt szoktam hozzá csinálni!





Gombás-tejszínes penne



Történet:
A gomba a legtürelmesebb alapanyag nálunk. Sokszor landol a hűtőben hirtelen felindulásból, mert olyan jól néz ki a piacon a sok kis gombafej egy kupacban, és olyan hihetetlen illatot áraszt, hogy nem tudok ellenállni. Beindul a fantáziám, és azonnal támad valami klassz gondolatom, hogy mit kéne csinálni belőlük. Hopp, már a kosárban is van. Aztán hazaérek, addigra 3 másik variáció jut eszembe, amit még sokkal jobb lenne belőlük készíteni, így a döntésképtelenségben a gombás csoda készítése valahogy mindig elmarad. Aztán telnek múlnak a napok, a gomba - avagy a legtürelmesebb alapanyag - még mindig vár rám a hűtőben, és én addig gondolkodom, hogy mi készüljön végülis belőle, hogy aztán a végeredménynek nem sok köze van az eredeti elképzeléseimhez. Így mindig valami újdonság sül ki a kis kalaposokból.
Ez a recept is így született. Egy hosszú hétvége utolsó napján, amikor már semmilyen üzlet nem volt nyitva, éhesek lettünk. Az illatos gomba persze már egy hete türelmesen várt rám a hűtőben. Úgy éreztem, most végre eljött az ő ideje! Benéztem a hűtőbe, és ki a fűszeres cserepekbe, hogy mi használható, aztán nekiálltam a "varázsoljunk valamit a hűtőnk tartalmából" című felvillanyozó előadásnak. Ez lett belőle! Isteni, illatos, finom, könnyű vacsi.
Azóta gyakran készítem, sokszor az ellenállhatatlan és zamatos erdei gomba fajtákból is. Nagy kedvenc lett!



Hozzávalók (2 főre):
  • 250 g barna champion gomba
  • 2 dl tejszín
  • egy kevés olívaolaj
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb kakukkfű ág
  • kb. 40 g parmezán sajt
  • bors
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • kb. 250 g penne tészta

Elkészítés:
  1. Eltávolítjuk a gombák törzsét, és kb. fél centis kockákra vágjuk a kalapjukat. Ez lesz a szószunk alapja.
  2. Egy forró serpenyőbe néhány evőkanál olívaolajat teszünk, majd a kis darabokra vágott gombát picit megpirítjuk rajta (kb. 2 perc).
  3. Ha már illatos, felöntjük a 2 dl tejszínnel, és sózzuk, borsozzuk. Aztán megpucoljuk a duci gerezd fokhagymát, belereszeljük, egy nagyobb kakukkfű ág leveleit is beleszórjuk, illetve kb 40 g parmezánt reszelünk hozzá.
  4. Addig rotyogtatjuk alacsony lángon, folyton kevergetve, míg besűrűsödik (kb. 7-8 perc).
  5. Kifőzünk 2 főre elegendő penne tésztát, jól megpakoljuk az illatos, gombás szószunkkal, majd megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Kész is a szuper nyári express vacsi!





Spagetti friss, bazsalikomos pestoval



Történet:
A bazsalikomos pesto kiváló, egyszerű fogás, minimális hozzávalókból. Kb 15 perc alatt kész, vagyis gyorsabban, mint amennyi idő alatt egy pizzát házhoz szállítanak! :) Úgyhogy aki gyors és könnyű kajára vágyik, azt bíztatom, próbálja ki! Sajnos a pestot sokan még a hipermarketekben kapható üveges változattal azonosítják, pedig a frissen készült pesto olyan zamattal rendelkezik, amivel az üveges nyolcadunokatestvére még csak köszönő viszonyban sincs.
A frissen készített pesto spagettivel nekem az egyik nagy kedvencem! Lakáskertünkben ezért mindig van bazsalikom. Ebből a legfinomabb a pesto. Gyakran készítem nyári, fáradt hétköznap estéken, amikor a teraszon egy pohár bor mellett szívesen huppanunk le egy jót enni. Ilyenkor nem szabad túlbonyolítani a dolgokat.



Hozzávalók (2 főre):
  • 25 g bazsalikomlevél
  • 1,5 dundi fokhagymagerezd
  • 30 g fenyőmag
  • 40 g frissen reszelt parmezánsajt
  • 1 dl jó minőségű olívaolaj
  • frissen őrölt tarkabors 
  • kb 200 g spagetti

Elkészítés:
  1. A bazsalikomleveleket megmossuk és a vágógépbe tesszük. Ha nincs ilyenünk, turmixgép is megteszi, esetleg egy botmixer.
  2. A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, hogy aranybarna színűvé változzon, és meleg, kacér aromát kapjon. Ez is mehet a bazsalikomlevelek mellé. Néhány magot meg szoktam tartani egészben, amit majd a végén az étel tetejére potyantok. Szeretem, ha érzem benne a harapnivaló szemeket.
  3. A fokhagymát megpucoljuk, és kisebb darabokra vágva ezt is a vágógépbe tesszük.
  4. Jöhet még bele a reszelt parmezán, és néhány tekerésnyi só és bors, majd az egészet jól nyakonöntjük a zamatos olívaolajjal.
  5. Mehet a menet, indul a pépesítés. A cél, hogy pempős masszát kapjunk.
  6. A spagettit kifőzzük, naná, hogy al dente. Olasz tésztát szoktam használni.
  7. A kifőtt tésztára mehet a hívogató, fűszerillatot árasztó szósz, a tetejére még egy kis reszelt parmezán, és az egészben hagyott fenyőmagok. Isteni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése