Név: Rundó Étterem és Söröző
Cím: Pécs, Citrom u. 16.
Honlap: http://www.rundo.hu/
Menü ára: 790 Ft
Hogy őszinte legyek, a hétvégi gasztotobzódás után nem volt sok kedvünk ismét kísérletezni a menükínálat ingoványos őserdejében. De legyünk optimisták, és persze a cél lebegjen a szemünk előtt! Akkor is megtaláljuk azt a helyet, aminek végre 10 pont jár! Mai célpontunk és reménységünk a Rundó Étterem, ahol ettünk már jót is. Hátha most is így lesz.
A Rundó régi hely Pécsett. Nappal inkább étterem, este inkább söröző. Eddig vegyes érzelmeket táplálok iránta. Még gimis koromban sokat jártunk ide csocsózni. A tulajdonos igazán jó arc, kedvelem. Az ételt csak a menüből ismerem, ez viszont elég hektikus. Van, hogy csodás, van, hogy szánalmas. Alapvetően a hely kínálatát a házias ízek erősítik, élen a rántott cuccokkal. Rántott harcsafilé, rántott máj, rántott csirke, rántott borda, rántott szelet, rántott akármi, -bármi vagy -valami. Viszont ettem már itt remek marhapörköltet, és disznótoros ebédet, de szottyos brassói aprópecsenyét és átsületlen csirkecombot is. Főbb ismertetőjele, hogy menükínálatában visszatérő szupersztár a csirkemell. Dögunalom. Bár állítólag erre döglik a nép. A héten kedden, szerdán és csütörtökön is fellép különböző köntösökben, hol csíkozva, mártással, hol roston sütve, hol borzas bundában kirántva. Még egy jellegzetesség, ha valaki a Rundóban ebédel, azt rögtön megérzed. Szimatra... Ezért ma mindenképp a kerthelyiségben szeretnék ebédelni.
A Rundóban a leves adott, a főételt tekintve ha időben érkezünk, még választhatunk a kétféle menü közül. Ma viszonylag korán jutottunk el az evésig, fél 1-kor már a Rundóban lessük a kínálatot, így akad még mindkét menüből. Amúgy a hely rogyásig tele. Hiába, ma csirkemell van. :) Meggyőződésem egyébként, hogy az egész világ összes csirkeállományának sincs ennyi mellfiléje, amennyit ebben az étteremben felszolgálnak. Nade lépjünk túl ezen! Van hely a kerthelyiségben, király! Retro hangulat, rácsos kis szeparék, de legalább no kajaszag!
Ma brokkoli krémleves van. Múlt héten egy másik helyen is ez volt (http://molnarka.blogspot.hu/2012/07/kalamaris-vendeglo-pecs.html), ez a rémkép még mindig kísért, de remélem, az itteni képes lesz feledtetni a brokkoli krémleves legutóbbról megmaradt gyászos emlékét. Mellé kérünk mindkét menüből egyet-egyet: egy roston CSIRKEMELL filét roston, párolt gyümölcsökkel, steak burgonyával, és egy RÁNTOTT szeletet burgonya pürével!
Az itteni krémleves eddigi látogatásaink egyik legjobban sikerült levese. Láthatóan és érezhetően is van benne zöldség. Végre egy brokkoli leves, ami brokkoli ízű. Szánalmas, hogy már ennek is tudunk örülni... De ez van. Kicsit fűszer alapjában túlspilázottnak érzem (leveskocka gyanú), persze ez ízlés kérdése, de alapvetően a zöldséget tekintve jó irány. Állagában kissé rusztikus, magyarul darabos, de legalább látszik, hogy brokkoliból készült. Lehetne selymesebb, és letisztultabb ízű, de ne legyünk telhetetlenek! A tetejére kaptunk egy kis pirított, bizonyos esetekben inkább égett kenyér kockát. Az, hogy ilyen ne kerüljön az ételbe, úgy gondolom, csupán odafigyelés kérdése.
A kiszolgálás villámgyors, hatékony, semmi cé-có, már jönnek is a főételeink. Vizet nem kaptunk mellé, pedig ez mindenhol szokás (talán előírás is, bár ennek utána fogok nézni) ezt sérelmeztem. Lehet, hogy kérnünk kellett volna?...
A csirkemellen egyből látszik, hogy nem spilázták túl: a són kívül gyakorlatilag nincs rajta semmi fűszer. Sütés szempontból elmegy, nem csontszáraz. Vannak viszont rajta "remek" konzerv gyümölcsök... Messziről látom, hogy ez valami ócska előre összevágott gyümölcskeverék egy cukros löttyel teli konzerves doboz mélyéről. Ez komolyan csak engem zavar? Őszibarack, körte, egy fél szem koktél cseresznye és némi ananász. A piacon kapható olcsón rendes őszibarack, ribizli, szilva, meggy... Ezekkel van valami gáz? Nem láthatnám inkább ezeket a hús tetején a sápatag gyümölcsutánzatok helyett?! A köret jó. Végre úgy látom, ez nem mirelit.
Ugorjunk tovább, mielőtt harakirit követek el. Nézzünk körül szomszédunk tányérján is. Itt a rántott "csoda". Kinézetre az a klasszikus fél négyzetméter rántott hús. A krumplipüré elég fura, már látványra is kiderül, hogy valami error van vele: az állaga a tányér egyik oldalán folyós, a másik oldalán darabos, kvázi száraz tört krumpli. Megkóstolom, de rájövök, nem kellett volna. A püré gyakorlatilag íztelen, és tényleg vannak állagbeli alfák és omegák. Hogy mit nem sikerült benne elkeverni, az rejtély, de valami vizes, talán tejes holmi lehet. Vaj nyomokban sincs, amitől csodás krémes állagot és bódító aromát kapna a köret, a krumpli íz ha valaha volt nem tudom, hová veszett... A hús íze határozottan az agyonhasznált sütőolaj ízét adja ki. Aki evett már ilyet, az tudja, miről beszélek. Ez annak az olajnak az íze, amiben kisütötték az aznapi összes rántotthúst, de még lehet, hogy a krumplit is.
Amikor kifordultunk az ajtón, már látszott, hogy a CSIRKEMELL menü elfogyott. Hiába, lehet, hogy nem az éttermekkel van a baj, hanem a vendégekkel?! Tényleg a csirkemell a sztár?? Komolyan el fogok azon gondolkodni, hogy hogyan tanítsam meg embertársainknak, hogy a csirkemellen kívül is léteznek ehető és finom húsok, és pláne zöldségek! Attól nem élünk egészségesebben (legalábbis kár ezzel kábítani magunkat), hogy a marhahús helyett csirkét eszünk...
Ítélethirdetés... Vitatkoztunk a számokon, de megszületett a döntés, ami pozitív dőlésszögét határozottan a levesnek köszönheti.
Értékelés: 4 pont (a 10 pontból)
Vasárnap a férjem szüleitől egy tál gyönyörű szedret kaptunk, ami a kertjükben termett, és amiből estére csodás szederhab lett. Recept a szokásos helyen: http://molnarka.blogspot.hu/p/receptek.html
Holnap délben szeretnék valami finomat enniiii!!!!!!!!!!!!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése